Το ψάρεμα του θράψαλου είναι αποδοτικό. Ισως να μην είναι από τα πιο τεχνικά ψαρέματα, ωστόσο προσφέρεται γιατί γίνεται καλοκαίρι, βραδινές ώρες που δεν έχει ζέστη και αν καταφέρει ο ψαράς να τα εντοπίσει το σίγουρο είναι ότι δεν θα γυρίσει στο σπίτι με άδεια χέρια.
Δεν γνωρίζουν πολλοί τις διαφορές που έχουν τα καλαμάρια από τα θράψαλα με αποτέλεσμα αρκετές φορές να βλέπουμε δημοσιεύματα του τύπου «...Τεράστιο καλαμάρι πιάστηκε ....κτλ». Τα περισσότερα από αυτά που παρουσιάζουν για μεγάλα καλαμάρια είναι θράψαλα. Ο πιο απλός τρόπος για να ξεχωρίζουμε τα καλαμάρια από τα θράψαλα είναι τα πλαϊνά φτερά. Στα θράψαλα τα φτερά σταματούν χαμηλά στο σώμα στην άκρη της ουράς. Στα καλαμάρια ξεκινούν από την ουρά και καταλήγουν λίγο επάνω από την μέση του σώματος. Ακόμη και για τα θράψαλα υπάρχουν διαφορετικές ονομασίες που βοηθούν τους ψαράδες να τα ξεχωρίζουν. Τα μεγάλα σε μέγεθος θράψαλα οι ψαράδες τα λένε καταμάχια.
Εξοπλισμός
Με δυο τρόπους ψαρεύονται τα θράψαλα. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι με καρούλι στο χέρι και ο πιο σύγχρονος με καλάμι. Τα βάθη που ψαρεύονται είναι σχετικά μεγάλα και το μάζεμα της φορτωμένης με θράψαλο αρματωσιάς είναι κουραστικό είτε γίνεται με καλάμι ή με το χέρι. Για να τα ψαρέψουμε με το χέρι χρειάζεται να έχουμε για μάνα πετονιά 100άρα μήκους τουλάχιστον 200 μέτρων. Χρησιμοποιούμε χοντρή πετονιά για μάνα για να πιάνεται εύκολα με το χέρι. Βάζουμε στριφτάρι στην άκρη και από εκεί και κάτω δένουμε αόρατη πετονιά 0.60-0.70 mm μήκους 5 μέτρων
Στην άκρη δένουμε στριφταροπαραμάνα μεγάλη για να μπορούμε να αλλάζουμε τις θραψαλιέρες. Για καλάμι και μοτέρ χρειαζόμαστε ένα παραβολικό καλάμι με μήκος από 1.80 έως 2,20 μέτρα αρκετά «δυνατό» γιατί τα θράψαλα αν είναι μεγάλα θέλουν καλά εργαλεία για να ανέβουν στη βάρκα. Μοτέρ με οριζόντια ή κάθετη μπομπίνα είναι κατάλληλο αρκεί να είναι δυνατό, αντοχής και να συνδυάζεται με το καλάμι. Στον μηχανισμό θα βάλουμε νήμα ( οι οδηγοί του καλαμιού και μοτέρ πρέπει να είναι κατάλληλα για να βάλουμε νήμα) τουλάχιστον 200 μέτρα. Το υπόλοιπο της αρματωσιάς είναι ίδιο.
Για να τα ψαρέψουμε με το χέρι χρειάζεται να έχουμε για μάνα πετονιά 100άρα μήκους τουλάχιστον 200 μέτρων. Χρησιμοποιούμε χοντρή πετονιά για μάνα για να πιάνεται εύκολα με το χέρι.
Θραψαλιέρες υπάρχουν αρκετές στην αγορά. Αυτές που έχουν βελόνα για να βάζουμε νωπό δόλωμα σαρδέλα, σκουμπρί, σαυρίδι είναι οι καλύτερες. Και οι τεχνητές δουλεύουν που είναι σαν της καλαμαριέρες αλλά με το νωπό το ψάρεμα είναι πιο αποδοτικό.
Το μυστικό είναι να βάλουμε σπίθα
50-60 εκατοστά πάνω από τη στριφταροπαραμάνα που έχουμε δεμένη στην άκρη του παράμαλλου δένουμε σπίθα. Στην αγορά υπάρχουν πολλές που λειτουργούν με μπαταρία που αλλάζει ή επαναφορτίζεται ή κάποιες άλλες που έχουν διάρκεια ζωής 100 ώρες. Υπάρχουν σπίθες που αναβοσβήνουν έχοντας ένα χρώμα και σπίθες που αλλάζουν χρώματα. Το ποιες «δουλεύουν» καλύτερα εξαρτάται από την περιοχή.
Πώς τα ψαρεύουμε
Αν δεν γνωρίζουμε τις περιοχές που έχουν θράψαλα αναγκαίο για να τα εντοπίσουμε είναι το βυθόμετρο. Τα ψάχνουμε συνήθως από τα 60 μέτρα και κάτω. Κατεβάζουμε την αρματωσιά μας και κουνώντας την πάνω-κάτω περιμένουμε να την αισθανθούμε να βαραίνει. Δεν είναι δεδομένο ότι τα θράψαλα θα είναι στον πάτο. Μπορεί να είναι ψηλότερα. Για αυτό τα ψάχνουμε ανεβοκατεβάζοντας την αρματωσιά μας. Ξεκινούν να «χτυπούν» όταν βραδιάσει και μπορεί να τρώνε όλη τη νύχτα. Οταν καρφώσουμε ανεβάζουμε σιγά. Αν είναι στον πάτο υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε και μουγκριά. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις.
Αποδοτικό και παρεΐστικο Το ψάρεμα του θράψαλου γίνεται νύχτα αναγκαίο για να τα εντοπίσουμε είναι το βυθόμετρο
Προσοχή βρέχει
Μόλις τα ανεβάσετε και βγουν από το νερό αντί για μελάνι ρίχνουν νερό. Αν είναι μεγάλα η ποσότητα νερού είναι ανάλογη. Ενα λεπτό αδιάβροχο θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.
Σε γεύση δεν είναι καλύτερα από τα καλαμάρια. Εχουν όμως και αυτά τη νοστιμιά τους ιδιαίτερα για εκείνους-εκείνες που ξέρουν να τα φτιάχνουν είναι πολύ καλός μεζές. Ενα μικρό μυστικό για να είναι μαλακά είναι να αφαιρέσετε τις δυο μεμβράνες που καλύπτουν το σώμα τους και αφού τα χτυπήσετε λίγο όπως τις μπριζόλες να τα τηγανίσετε. Αν αφαιρέσετε τις μεμβράνες και τα βάλετε μερικές ημέρες στην κατάψυξη μετά στο μαγείρεμα είναι μαλακά. Αν τα τηγανίσετε για να είναι μαλακά δεν πρέπει να τα ξεροψήσετε.
Δημοσίευση σχολίου